Waarom geven katten kopjes?

Waarom geven katten kopjes?

Voordat we je gaan vertellen waarom katten kopjes geven, is het leuk om te weten dat alle katachtigen van nature kopjes geven. Afhankelijk van de manier en de situatie waarbij ze hun kopje geven heeft dit een andere betekenis.

Kopjes geven als kattentaal

Katten kunnen erg goed ruiken en dat is maar goed ook. Dat stelt ze in staat goed te ruiken over lange afstanden en een spoor te volgen. 

Van oorsprong zijn katten dieren die erg op zichzelf zijn. Denk maar aan de tijgers in het wild. Ze communiceren vaak niet direct met elkaar, maar ruiken elkaars geuren en laten zelf geuren achter om aan te geven hoe het met ze gaat of dat je hun territorium betreed. Wist je bijvoorbeeld dat een kater aan de achtergelaten urine van een poes kan ruiken of ze krols of ziek is? En hij zal dan eerder op zoek gaan naar een krolse poes. De reden lijkt ons wel duidelijk;)

Misschien denk je nu dat katten alleen door te plassen geuren achter kunnen laten, maar dat is niet het geval. Op het kattenlijf zitten op verschillende plaatsen geurkliertjes, bijvoorbeeld tussen de tenen, bij de staart en de wangen. Wanneer ze een kopje geven of ergens tegenaan wrijven laten de geurklieren een geurspoor achter.

Waarom geven katten kopjes aan jou en spullen om je heen?

We denken dat een kat kopjes geeft aan de spullen om zich heen omdat hij zich daar prettig bij voelt. Katten vinden het fijn hun eigen geur te ruiken en voelen zich dan veilig. Daarnaast willen ze dat het poezenbaasje naar hun ruikt, want één ding moet duidelijk zijn. 'Dit is mijn baasje en niet van een andere kat.' 

Natuurlijk denkt je kattige kater of poezige poes ook aan jou. Veel kopjes worden gegeven om te laten blijken dat je er mag zijn en je het liefste poezenbaasje bent!

Laat maar eens zien dat je het liefste baasje ben en trakteer je katten op een mooie mand of uitdagende krabpaal. Dan blijf je kopjes ontvangen!

 

 

AFP - Kattenmand - Lambswool Donut Bed - 45 x 45 x 25 cm - Grijs

  • Maximaal comfort
  • Luxe materialen
  • Ecovriendelijk
Bekijk product

AFP AFP Lifestyle4Pet-Vase sisal scratcher

  • Gaat lang mee
  • Stevig touw van maisschil en sisal
  • Design past bij elk interieur
Bekijk product

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering