Tips voor fijne feestdagen met je kat

Tips voor fijne feestdagen met je kat

Pakjesavond, de kerstdagen en oud en nieuw zijn leuke dagen waar jij vast naar uitkijkt. Deze feestdagen zijn soms niet echt feestelijk voor je kat. Het zijn drukke dagen die veel stress kunnen veroorzaken bij je kat, als je je hier niet goed op voorbereidt. Daarom is het belangrijk om te weten wat bij jouw kat kan zorgen voor stress en hoe je stressvolle en gevaarlijke situaties voorkomt tijdens deze hectische feestperiode. Lees onze tips en help je huisdier goed de feestdagen door.

 

Tips voor fijne feestdagen met je kat

 

Stel tijdens de feestdagen je kat gerust

De feestdagen zorgen voor onrust bij je kat. Waarom? In het huishouden verandert er van alles. Zo wordt er een kerstboom in huis gehaald (let op: een dennenboom is giftig en gevaarlijk voor je kat), komt er bezoek over de vloer en is de invulling van de dagen anders dan normaal. Katten houden niet van onrust en vinden het fijner als er een dagelijkse sleur is. Bij al die veranderingen kort op elkaar, is de kans groot dat je kat wat gestrest raakt. Stel je kater of poes om die reden veel gerust, zodat deze weken ook voor hem of haar leuk zijn.

 

Tips voor fijne feestdagen met je kat

 

Hoe zorg je voor leuke en veilige feestdagen voor je poes of kater?

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden tijdens kerst en oud en nieuw. We delen graag tips met je hoe je de feestdagen zo fijn en veilig mogelijk maakt voor je kat. Zo hebben jij en je poezenbeest allebei een leuke tijd!

 

  1. Zorg dat je kat voldoende veilige plekken heeft waar hij of zij zich kan verstoppen. Dit kan zijn onder het bed, in een doos of op een zachte deken.
  2. Laat deuren open als je bezoek in huis hebt. Zo kan jouw kat gaan en staan waar die maar wil en kan je kat zich ook terugtrekken als het bezoek iets te veel wordt.
  3. Een dennenboom is giftig voor je kat en de naalden van kerstbomen kunnen de darmen van je kat aantasten als je kat deze per ongeluk opeet. Kies daarom voor een kunstkerstboom of zorg ervoor dat je kat niet in de buurt komt van de echte boom.
  4. Kerstster, maretak, geurolie en kerstroos is giftig voor je kat. Haal dit niet in huis. Zoek het sowieso altijd even op als je nieuwe huiskamerplanten en bloemen wilt kopen, omdat best wat planten en bloemen giftig zijn voor poezen en katers.
  5. Engelenhaar, nepsneeuw, snowglobes en chocoladekransjes kun je ook beter niet kopen. Chocoladekransjes wel, zolang je ze niet in de boom hangt (hier kan je kat bij). Al deze versieringen zijn giftig/gevaarlijk voor je kat (bij snowglobes gaat het om de inhoud) en kunnen nare gevolgen hebben als je kat dit binnenkrijgt.
  6. Zet de kattenbak, voer- en drinkbakjes van je kat op een plek waar bezoek niet komt. Zo kan je kat wel gewoon naar de bak, wat drinken en eten in een veilige ruimte.
  7. Geef je kat wat kalmerende supplementen om deze drukke feestdagen goed door te komen. Denk aan HempOne-poeder en antistressmiddel voor katten. Zo kan jouw kat zich wat meer ontspannen en krijgt je dier wat minder mee van alle hectiek.