Kerst vieren met katten in huis: tips voor een veilige Kerstmis

Kerst vieren met katten in huis: tips voor een veilige Kerstmis

Kerst is een gezellige en knusse periode die je graag doorbrengt met je familie en beste vrienden. Natuurlijk wil je kerst met jouw katten ook leuk kunnen spenderen. Je dieren zijn immers belangrijke gezinsleden. Het is wel belangrijk dat je zorgt voor veilige kerstdagen, zowel voor je katten als voor jou. Hoe je hiervoor zorgt? In deze blogpost lees je vijf tips die jou kunnen helpen met een veilige kerst voor je katten. Lees gauw verder en zorg ervoor dat deze feestdagen niet alleen voor jou, maar ook voor je geliefde katten een leuke tijd wordt!

Kerst met katten tip 1: Zorg voor genoeg veilige plekken voor je dier

Krijg je bezoek op kerstavond, eerste kerstdag en/of tweede kerstdag? Zorg er dan voor dat jouw kat zich kan terugtrekken. Laat bijvoorbeeld deuren van kamers en kasten open, zodat je kat op voor hem of haar veilige plekjes kan slapen. Sommige katten vinden al die aandacht wel leuk, maar ook zij zijn er op een gegeven moment een beetje klaar mee.

 

Kerst vieren met katten in huis: tips voor een veilige Kerstmis

 

Kerst met katten tip 2: Kies voor onbreekbare versieringen in de kerstboom

Katten houden ervan om tegen dingen te slaan. Kerstballen zijn dus ook zeker niet veilig voor jouw eigenwijze viervoeter. Kies er daarom voor om onbreekbare versieringen te kopen voor in de kerstboom. Tikt je kat een kerstbal uit de boom? Dan is dat helemaal niet erg en hoef je niet om de zoveel minuten de stofzuiger uit de kast te halen. Bovendien gaat deze kerstversiering zo jaren mee.

 

Kerst vieren met katten in huis: tips voor een veilige Kerstmis

 

Kerst met katten tip 3: Haal deze planten, bloemen en geuren niet in huis

Best veel planten en bloemen zijn gevaarlijk en/of giftig voor huisdieren. Daarbij is het gevaarlijk als je kat geurolie oplikt. Haal daarom voor de zekerheid geen geurolie of giftige kerstplanten in huis. Planten die giftig zijn, zijn:

  • Kerstster
  • Maretak
  • Kerstroos
  • Dennenboom (giftig en de naalden kunnen de darmwand doorboren)

Let er ook op dat veel kamerplanten en bloemen sowieso giftig zijn voor katten (denk aan lelies). Zoek daarom altijd even goed op welke planten/bloemen je wel veilig in huis kunt halen.

Kerst met katten tip 4: Pas op met snoeren en kaarsen

Dat jouw kat af en toe onhandig is, hoeven wij je niet uit te leggen. Katten zijn daarnaast ook enorm nieuwsgierige dieren. Zet jij in de wintermaanden graag kaarsen op tafel of hang je lampjesslingers op (ook in de kerstboom)? Grote kans dat jouw kat graag even onderzoekt wat die snoeren en kaarsen precies zijn. Dit kan resulteren in (levens)gevaarlijke situaties. Zet kaarsen daarom altijd buiten bereik van je kat en zorg ervoor dat snoeren veilig zijn weggewerkt.

 

Kerst vieren met katten in huis: tips voor een veilige Kerstmis

 

Kerst met katten tip 5: Bereid je goed voor op Kerstmis met je kat

Feestdagen zijn leuk en gezellig, maar ook druk en onrustig. Bereid je daarom goed voor op kerst met katten. Noteer bijvoorbeeld welke dierenklinieken er open zijn op en rondom de feestdagen. Moet je hier plots naartoe met je diertje? Dan weet jij snel waar je terechtkunt. Verder is het handig als je genoeg voer en medicijnen op voorraad hebt. Meestal duurt het langer voor je deze in huis hebt met kerst en oud en nieuw. Ook kun je je kat kalmerende supplementen geven, zoals HempOne-poeder voor kat en hond en antistressmiddel voor katten. Zo komt ook jouw kat wat meer ontspannen de kerst door!