Kattenvoer kopen: Hier moet je op letten

Kattenvoer kopen: Hier moet je op letten

Wat is beter brokjes of natvoer?

Als we kijken naar de prijs blijkt het geven van kattenbrokken 4 tot 10x goedkoper dan natvoer. Al is dat gemakkelijk te herleiden uit het schaalvoordeel en een minder voedzame samenstelling, die vooral meer koolhydraten en minder vlees bevat. Waar kattenbrokken enigszins vocht onttrekken, hydrateert natvoer je kat wel. Dit is natuurlijk gemakkelijk te compenseren door wat lauw water bij de brokjes toe te voegen.

Het geven van brokjes is vaak gemakkelijker voor het baasje en het schaaltje wordt geheel gevuld klaargezet. Het is aan de kat om zelf te bepalen wanneer hij er zin in heeft, dit zorgt ervoor dat katten die vooral brokken voorgeschoteld krijgen overeten en in het eten zitten meer koolhydraten, waar ze sneller door aankomen. We zien dat katten die vooral natvoer gevoerd krijgen, enkel op gezette tijden toegang hebben tot hun eten. Wat beter is voor het behouden van een gezond gewicht.

Eerder gaven we al aan dat natvoer vaak een betere samenstelling kent van ingrediënten, dus meer vlees of vis en minder koolhydraten en groenten. Daarnaast bevat het meer vitamines, mineralen en minder kunstmatige toevoegingen. Katten die vooral natvoer eten krijgen minder vaak te maken krijgen met suikerziekte, problemen met hun blaas en weten beter hun spiermassa te behouden. Wouter Hendrik, hoogleraar Diervoeding, geeft aan dat natvoer het dichtste ligt bij wat katten in het wild eten.

Qua kosten kunnen we het goed begrijpen als je geneigd bent je kat vooral brokjes voor te schotelen. Daar is op zich geen probleem mee, wel raden we je aan met meer mate de brokjes beschikbaar te stellen en hierbij wat water aan te bieden. Ook is het goed om dagelijks een beetje extra vlees toe te voegen. Het beste is het echter om zowel droog- als natvoer te geven. Afwisseling is het beste voor je kat.

Hoe weet ik of het gaat om gezond voer?

Op het label van de voerverpakking staat wat er in zit. Voor katten is het erg belangrijk dat het hoofdingrediënt vlees of vis is. Van nature jagen katten op muizen, vogeltjes en ander klein wild. Hun spijsvertering is vooral goed in de verwerking van vlees, spieren en organen. Plantmaterialen passen van oudsher niet in dat dieet en zijn niet vereist voor een gezond eetpatroon.

Het ingrediënt dat bovenaan het label staat, is altijd het hoofdingrediënt. Naast vlees of vis zitten er vaak koolhydraten in de vorm van granen of rijst in het voer verwerkt en dierlijk of plantaardig vet. Vaak gecombineerd met kleur- en smaakstoffen, de zogeheten e-nummers. Bij het lezen van het label is het belangrijk kritisch te kijken. Vaak staat een vleessoort wel als grootste ingrediënt aangegeven, maar wordt deze aangevuld met verschillende soorten granen. Als je die percentages dan optelt zal je merken dat er toch minder vlees in het voer zit dan je zou denken. Voor katten is dat niet ongezond, maar ze moeten over het algemeen wel meer vlees of vis dan planten eten.

Nog even over e-nummers. In organisch kattenvoer zitten doorgaans geen kunstmatige toevoegingen. Voor de zekerheid raden we je wel aan om altijd het etiket goed te lezen om hier zeker van te zijn. E-nummers dragen niets bij aan de gezondheid van je kat en kunnen het beste vermeden worden.

Trouwens, is er ook een trucje die sommige fabrikanten toepassen. Als een blikje voer bijvoorbeeld 6% rund en 6% kip bevat, zullen ze dit op de markt brengen onder twee namen. Feitelijk eet je kat dan hetzelfde maar met een andere productnaam.

Afwisselend en rasspecifiek voer

Net als bij mensen is het aanbevolen om je kat afwisselend eten te geven Probeer dus te variëren tussen verschillende brokjes en verse maaltijden. En geef af en toe wat (slacht)vlees als traktatie.

Daarnaast is het slim om kattenvoer te kopen die specifiek is gemaakt voor het kattenras van jouw kat. Voor kittens, volwassen en senioren zijn er speciale voedingssamenstellingen samengesteld. Deze houden rekening met de voedingsvereisten van jouw huisdier. Kampt je kat met gezondheidsklachten? Dan kan het verstandig zijn advies in te winnen bij de dierenarts over aanvullende voeding en/of medicatie.

Kattenvoer online kopen?

In de Poezenbazen webwinkel vind je het lekkerste voer voor je kat. Afhankelijk van je wensen (en die van je kat) kies je tussen kattenbrokken, natvoer of heerlijke kattensnacks. Waar wacht je nog op, verras je kattige vriend met een heerlijke maaltijd!

 

Populair kattenvoer

Happy Cat Indoor Kattenvoer Adult Atlantische Zalm 1.3kg

  • Type kattenvoer: droogvoer
  • Leeftijd: 1 jaar of ouder
Bekijk product

Moser Prima Tondeuse

Happy Cat Indoor Kattenvoer Adult Rund 4kg

  • Type kattenvoer: droogvoer
  • Leeftijd: 1 jaar en ouder

Bekijk product

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering