Is jouw kat bang voor de dierenarts? Wij geven 7 tips!

Is jouw kat bang voor de dierenarts? Wij geven 7 tips!

De dierenarts. Het zal zeker niet de meest favoriete locatie zijn van jouw kater of poes. Het brengt dan ook de nodige stress met zich mee wanneer het weer tijd is voor een bezoekje. Is jouw kat bang voor de dierenarts? Er zijn manieren om hem er aan te laten wennen. Wij geven je in dit blog 7 tips!

1. Kies voor een geschikte reismand

Wist je dat het heel veel verschil maakt welke reismand je kiest? Zorg ervoor dat jouw kat voldoende ruimte heeft. Het liefst in hoogte én lengte anderhalf keer de grootte van je kat. Ook kun je beter voor een gesloten mand kiezen, omdat een kat zich het prettigst voelt in een ruimte waar hij niet gezien kan worden. Zo ziet een rietenmandje er bijvoorbeeld heel schattig uit, maar is het niet veilig om je kat in te vervoeren. Verder kun je er voor kiezen om een reismand te kopen met een grote deur. Zo krijg je hem er makkelijker in, en weer uit.

2. Wennen aan de reismand

Zo'n reismand is best even wennen. Je kunt eigenlijk het beste beginnen met oefenen wanneer ze nog kitten zijn. Zorg dat in het begin de reismand altijd in het zicht is. Geef hem bijvoorbeeld een plekje in de woonkamer. Maak het extra aantrekkelijk door er een dekentje of speeltje in te leggen wat je kat graag gebruikt of waar hij graag op ligt. Nog aantrekkelijker kun je het maken door na een aantal dagen wat lekkers in de reismand te leggen. Stapt je kat in de mand? Beloon hem dan met een snoepje. 

3. Het vervoer

Het eerste ritje in de auto is natuurlijk altijd spannend. Je kunt dit oefenen door de reismand met kat in de auto te plaatsen, en het deurtje open te zetten. Vervolgens doe je de autodeur dicht, zodat je kat de auto kan verkennen. Dit kun je een paar keer herhalen voor je daadwerkelijk een ritje gaat maken. Vraagt je kat om aandacht tijdens de daadwerkelijke rit? Het is dan belangrijk dat je hem niet toespreekt, dit kan hij als belonen ervaren. Ook helpt boos worden natuurlijk niet. Hier kan je kat zelfs meer angst door ervaren.

4. Omgaan met prikkels in de wachtkamer

Wachten in de wachtkamer is nog zo'n moment waar je kat ontzettend veel prikkels kan ervaren. Gelukkig zijn veel wachtkamers tegenwoordig uitgerust met een speciaal kattenmeubel. Deze verminderen stress. Zo hou je hem weg van geuren en geluiden van bijvoorbeeld honden en andere dieren. Plaats de reismand op het kattenmeubel, iets van de grond. 

5. Op de behandeltafel

Natuurlijk helpt het als de dierenarts rekening houdt met het feit dat je kat angstig is. Helaas heb je dit niet altijd voor het uitkiezen. Zelf kan je natuurlijk ook invloed uitoefenen op de beleving van je kat. Laat je kat los in de behandelkamer, om zo te laten zien dat er geen angst nodig is. Je kunt hem bij goed gedrag belonen met wat snoepjes. Het wil soms ook helpen om een vertrouwd kussentje of dekentje mee te nemen. Gedraagt je kat zich goed tijdens de behandeling? Dan is belonen de beste manier om dit gedrag aan te leren.

6. Wees een beetje extra lief bij thuiskomst

Wanneer het bezoekje aan de dierenarts er op zit, en jullie weer lekker thuis zijn, mag er natuurlijk wel wat extra liefde gegeven worden! Besteed wat extra aandacht aan jouw viervoeter en beloon hem met wat lekkers. Dat heeft hij wel verdient! 

7. Extreme angst

Is jouw kat extreem bang voor de dierenarts en helpen bovenstaande tips niet? Dan kun je altijd wat hulpmiddeltjes van ons gebruiken. Bijvoorbeeld de Feliway verdamper. Dit feromoon heeft een geruststellende uitwerking op katten en kun je dus inzetten voor je naar de dierenarts moet. Ook hebben we speciale No Stress druppels met valeriaanextract. Deze druppels hebben een kalmerende werking.

Angst voor de dierenarts

Wij hopen dat je met bovenstaande tips jouw kat minder gestrest naar de dierenarts kunt laten gaan. Heb je zelf nog handige tips tegen angst voor de dierenarts? Laat het dan weten in de comments! 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering