Is jouw kat bang voor vuurwerk? Wij geven je 7 tips!

Is jouw kat bang voor vuurwerk? Wij geven je 7 tips!

Waar wij mensen zoveel plezier ervaren aan de decembermaand, is het voor veel katten ieder jaar weer een ware hel. Vuurwerkangst bij katten is iets wat niet onderschat moet worden. Veel katten hebben last van drukte in de decembermaand en dan met name tijdens de jaarwisseling. Wij geven je in dit blog 7 tips om jouw kat de feestdagen zo relaxt mogelijk door te laten komen.

Steeds vaker is er in de decembermaand al op veel plekken in Nederland veel vuurwerk activiteit. Dit kan voor katten een stressvolle maand betekenen. Natuurlijk reageren niet alle katten (heftig) op vuurwerk. Doet jouw kat dit wel? Dan kan dit flinke gevolgen hebben. 

Poezenbazen geeft je tips tegen vuurwerkangst bij katten!

1. Wees je bewust van je eigen gedrag

Besef dat jouw gedrag van invloed kan zijn op het gedrag en de angst van jouw kat. Wanneer jouw kat vuurwerkangst heeft, kun je eigenlijk het beste doen alsof er niets aan de hand is. Dit klinkt hard, maar wanneer je geen aandacht geeft aan het angstige gedrag zal hij of zij het snelste weer van de schrik herstellen.

Het troosten van een kat met vuurwerkangst is iets wat je beter niet kunt doen. Jouw kat ziet dit als een beloning voor zijn gedrag, iets wat je bij angst niet wilt. Je kunt het beste ook jouw kat niet proberen te lokken wanneer hij zich heeft verstopt, blijkbaar voelt hij zich op de verstopplek het meest veilig. 

Wat je dan wel kunt doen? Ga gewoon je gang en doe zo normaal mogelijk! Opgewonden gedrag richting je kat kan ook overslaan, probeer daarom vooral niet te druk te doen wanneer hij last heeft van angst. Als je kat er voor open staat op het moment van zijn vuurwerkangst, kun je hem wel afleiden met wat speelgoed. Zo kan een kattenknuffel met catnip goed helpen om je gestreste kat wat rustiger te maken.

2. Zorg voor een veilige omgeving

Wanneer je kat last heeft van vuurwerkangst zal hij zich proberen te verstoppen. Zorg er daarom voor dat er voldoende plekken zijn waar jouw kat zich kan terugtrekken. Een kattentunnel of poezenmand kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Kruipt je kat onder de bank of onder een bed? Laat hem daar dan lekker liggen. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig en op zijn gemak!

Laat je kat ook vooral niet alleen wanneer vuurwerkangst een rol speelt. Jouw aanwezigheid zorgt voor de nodige rust. Ook is het verstandig om het geluid wat het vuurwerk buiten maakt, zoveel mogelijk te blokkeren. Sluit ramen en gordijnen bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een dempend effect waardoor het vuurwerk minder goed te horen is. Muziek of de televisie aanzetten kan ook goed helpen! Wil je buiten naar het vuurwerk kijken? Zorg dan altijd dat je de deur achter je sluit en laat in ieder geval één iemand bij de bange kat blijven. 

3. Houd je kat binnen tijdens de jaarwisseling

Je kunt tijdens de jaarwisseling je kat het beste binnen houden. Afhankelijk van hoeveel vuurwerk er in jouw omgeving wordt afgestoken, is het soms zelfs beter om een aantal dagen voor 31 december je kat al binnen te houden. Dit doe je niet alleen om er zo voor te zorgen dat hij minder last heeft van zijn vuurwerkangst, maar vooral ook om hem te beschermen. Sluit eventuele kattenluikjes af en zorg dat alle ramen en deuren dicht zijn. 

6. Laat Poezenbazen je helpen met producten tegen vuurwerkangst 

Natuurlijk kunnen wij van Poezenbazen ook helpen om jouw kat een leuke decembermaand te bezorgen! Bijvoorbeeld met het aanvullend kattenvoer Excellent No Stress Mix. Deze mix van magnesium en L-tryptofaan ontspant in stresssituaties en heeft effect op de gemoedstoestand van het dier. 

Je kunt ook kiezen voor een Relaxopet Easy Cat. Dit apparaat is speciaal ontwikkeld voor katten en zendt zowel hoorbare als niet bewust waarneembare frequente (voor dieren samengestelde) geluidsgolven uit. Dit zorgt voor een ontspannen en kalmerend effect bij jouw poes. 

7. Neem contact op met een dierenarts wanneer de angst blijft aanhouden

Helaas kan het voorkomen dat geen van bovenstaande tips jouw kat helpt. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Hij of zij kan verschillende medicijnen verschaffen tegen de angst. Laat je in dit geval goed adviseren! 

Wij van Poezenbazen wensen jou en je kat hele fijne feestdagen!

Met onze tips tegen vuurwerkangst hopen we dat we de decembermaand voor jou en je kat een stukje aangenamer kunnen maken. Wees extra lief voor jouw poezenbeest (vindt ‘ie vast fijn) en vergeet de cadeautjes onder de boom niet. Alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering