Veel katten hebben last van drukte in de decembermaand en dan met name tijdens de jaarwisseling. Wij geven je in dit blog 7 tips om jouw kat de feestdagen zo relaxt mogelijk door te laten komen.

Waar wij mensen zoveel plezier ervaren aan de decembermaand, is het voor veel katten ieder jaar weer een ware hel. Vuurwerkangst bij katten is iets wat niet onderschat moet worden. Veel katten hebben last van drukte in de decembermaand en dan met name tijdens de jaarwisseling. Wij geven je in dit blog 7 tips om jouw kat de feestdagen zo relaxt mogelijk door te laten komen.

1. Wees je bewust van je eigen gedrag

Besef dat jouw gedrag ontzettend van invloed kan zijn op het gedrag en de angst van jouw kat. Wanneer jouw kat vuurwerkangst heeft, kun je eigenlijk het beste doen alsof er niets aan de hand is. Dit klinkt hard, maar wanneer je geen aandacht geeft aan het angstige gedrag zal hij of zij het snelste weer van de schrik herstellen.

Het troosten van een kat met vuurwerkangst is iets wat je het beste niet kunt doen. Jouw kat ziet dit als een beloning voor zijn gedrag, iets wat je bij angst niet wilt. Je kunt het beste ook jouw kat niet proberen te lokken wanneer hij zich heeft verstopt, want ook dit is een beloning voor negatief gedrag. 

Wat je dan wel kunt doen? Ga gewoon je gang en doe zo normaal mogelijk! Als je kat last heeft van vuurwerkangst, negeer dit dan, hoe moeilijk dit ook is. Kijk hem niet aan, praat niet tegen hem en raak hem ook niet aan. Opgewonden gedrag richting je kat kan ook overslaan, probeer daarom vooral niet te druk te doen wanneer hij last heeft van angst. Als je kat er voor open staat op het moment van de angst, kun je hem wel afleiden met wat speelgoed.

2. Zorg voor een veilige omgeving

Wanneer je kat last heeft van vuurwerkangst zal hij zich proberen te verstoppen. Zorg er daarom voor dat er voldoende plekken zijn waar jouw kat zich kan terugtrekken. Een kattenholletje of poezenmand kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Kruipt je kat onder de bank of onder een bed? Laat hem daar dan lekker liggen. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig en op zijn gemak!

3. Houd je kat binnen tijdens de jaarwisseling

Je kunt tijdens de jaarwisseling je kat het beste binnen houden. Afhankelijk van hoeveel vuurwerk er in jouw omgeving wordt afgestoken, is het soms zelfs beter om een aantal dagen voor 31 december je kat al binnen te houden. Niet alleen om er zo voor te zorgen dat hij minder last heeft van zijn vuurwerkangst, maar vooral ook om hem te beschermen. Sluit eventuele kattenluikjes af en zorg dat alle ramen en deuren dicht zijn.

4. Zorg er altijd voor dat jouw kat gechipt is

Mocht het zo zijn dat jouw kat door de angst voor vuurwerk weg is gevlucht, moet je hem natuurlijk altijd terug kunnen vinden. Zorg er daarom voor dat jouw kat gechipt is. Op die manier kan hij makkelijker weer terug bij zijn poezenbaasje gebracht worden.

5. Train met vuurwerkgeluiden

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt je kat langzaam aan het geluid van vuurwerk laten wennen door bijvoorbeeld een cd met vuurwerkgeluiden op te zetten. Je zet in het begin het geluid zacht en gedurende de tijd voer je dit langzaam op. Zorg ervoor dat je dit niet te snel doet, anders zal je kat alsnog terugvallen in zijn vuurwerkangst. 

Het nadeel van een dergelijke cd of een simpele video op YouTube is dat het natuurlijk geen felle flitsen en geur met zich mee brengt en dat hier ruim van te voren mee gestart moet worden. 

6. Laat Poezenbazen je helpen met producten tegen vuurwerkangst 

Natuurlijk kunnen wij van Poezenbazen ook helpen om jouw kat een leuke decembermaand te bezorgen! Bijvoorbeeld met Beaphar No Stress druppels. Deze druppels verminderen stress bij katten. Ze bevatten Valeriaanextract; een natuurlijk middel met een kalmerende werking.

Je kunt ook kiezen voor een Feliway verdamper, voor in het stopcontact. Deze verdamper bevat een specifiek feromoon voor je kat, namelijk het 'kopjesferomoon’. Dit heeft een rustgevende uitwerking op katten.

Hoe we jouw kat nog meer een leuke decembermaand kunnen bezorgen? Met de mooiste kerstcadeau's natuurlijk!

7. Neem contact op met een dierenarts wanneer de angst blijft aanhouden

Helaas kan het voorkomen dat geen van bovenstaande tips jouw kat helpt. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Hij of zij kan verschillende medicijnen verschaffen tegen de angst. Laat je goed adviseren! 

Wij van Poezenbazen wensen jou en je kat hele fijne feestdagen!

Met onze tips tegen vuurwerkangst hopen we dat we de decembermaand voor jou en je kat een stukje aangenamer kunnen maken. Wees extra lief voor jouw poezenbeest (vindt ‘ie vast fijn) en vergeet de cadeautjes onder de boom niet. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Recente reacties

  • Judith

    Top tips! Hopelijk is mijn kat deze oud & nieuw wat rustiger. Ik ga de No Stress druppels is proberen!

Reacties

Schrijf je in voor onze kittige nieuwsbrief