Hoe lang kan een kat zonder eten en drinken?

Hoe lang kan een kat zonder eten en drinken?

Katten houden enorm veel van eten! Je kunt een kat altijd wakker maken voor een lekkere maaltijd of een tussendoortje, maar wat nou als een kat niet eet of drinkt? Hoe lang kan een kat eigenlijk zonder eten en drinken? Wij gaan in dit blog antwoord geven op deze vraag. Geef je kat een snoepje en blijf lekker hangen tot het einde. Daar staat ook nog een leuk weetje voor je klaar!

Hoe lang kan een kat zonder eten?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Niet lang! Een kat heeft eten nodig en veel ook nog. Wist je namelijk dat je kat erg ziek kan worden als deze niet op tijd eten krijgt? Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. 

Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen. Hierdoor gaat de kat nog minder eten en dit kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld epilepsie of blindheid. Poezenbazen raadt je dus aan om je kat regelmatig eten te geven. Zo maak je je kat ook weer blij!

Ben je even van huis en wil je zeker zijn dat je kat tijdig eet? Er zijn ook voederbakken met een timer, zodat je pluizige vriend zelfs bij jouw afwezigheid gewoon kan eten.

AFP Lifestyle 4 Pet-5 Meal Pet Feeder

 • Timer zorgt voor automatisch openen van de vakken
 • Eenvoudig te programmeren
 • Geschikt voor nat en droog voer

Bekijk product

 

Elk kattenras heeft ander eetgedrag

Hoe lang een kat zonder eten kan, verschilt per kattenras. Ook kunnen wilde katten langer zonder eten en drinken dan huiskatten. Wilde katten moeten namelijk zelf jagen en zijn gewend om langer geen eten te hebben. Wist je dat katten zo’n 18 maaltijden per dag eten in het wild. Dit kunnen bijvoorbeeld muisjes zijn. Ook heeft de hoeveelheid water invloed op de eetlust. Als een kat gezond is, en veel water drinkt, zal hij langer zonder eten kunnen. 

Andere factoren die invloed hebben op het eetgedrag zijn:

 • Leeftijd
 • Omgeving
 • Emotionele staat

Voeding en de leeftijd van je kat

Kittens moet je natuurlijk goed verzorgen. Ook moet er op de oudjes gelet worden. Vaak beïnvloedt leeftijd de eetlust. De kittens moeten zich nog ontwikkelen en de oudjes zijn al over de piek van hun gezondheid heen. Ook is het belangrijk dat de kat zich in een goede omgeving bevindt en een goede emotionele staat heeft. Als een kat veel stress ervaart of zich in een slechte omgeving bevindt, dan kan een kat minder gaan eten. Laat je kat dus relaxen.

Hoe lang kan een kat zonder water?

Katten mogen dan niet van een bad houden, maar water is toch erg belangrijk. Een kat moet veel drinken, zorg er dus altijd voor dat het bakje goed gevuld is. Katten kunnen gemiddeld 3- tot 4 dagen zonder water voordat er negatieve effecten ontstaan. Als een kat niet drinkt dan vermindert ook zijn eetlust. Mocht je kat minder eten dan is het super belangrijk dat hij goed blijft drinken. Beide gevallen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van je kat. Als een kat niet drinkt, dan kan dit leiden tot uitdroging en uiteindelijk orgaanfalen. Mocht je kat echt niet willen drinken, probeer dan natvoer. Zo krijgt hij nog iets van vocht binnen. Het ziet er niet lekker uit, maar het is wel goed voor je beestje.

Drink- en voerbakken voor katten

Zorg er ook voor dat de kat een waterbak heeft die hij fijn vindt. Dit geldt ook voor voederbakken. Katten zijn vaak kieskeurig en zullen weigeren te eten of drinken uit bakken die ze niet fijn vinden. Iedere kat heeft andere voorkeuren. Sommige katten drinken niet uit een waterbak die te dicht bij het eten staat. Andere katten drinken liever van stromend water in plaats van stilstaand water. Denk bijvoorbeeld aan een drinkfontein. Veeleisend zijn ze ook zeg, poepoe!

Replendish 9,5 l drinkbak met automatische filter

 • Voorziet huisdieren van vers water
 • Voorkomt bacteriën
 • Vervangbaar koolstoffilter

Bekijk product

 

Dikke kat

Die schattige dikke kat van de buurt heeft weer teveel gesnoept hoor! Ja, hij blijft schattig, maar overgewicht is gevaarlijk. Je zou denken dat het dikkertje wel even zonder kan, want hij heeft genoeg op voor twee, maar dit is niet waar. Katten die overgewicht hebben zullen eerder last krijgen van hun lever. Doordat het dikkertje meer vet heeft, is er ook een grotere kans dat het vet wordt opgeslagen in de lever en dit verhoogt het risico op leververvetting.

Kat eet niet? Wat moet je doen

Je kat eet en drinkt niet. Dit is een groot probleem! Wat moet je doen? Stap één is om uit te zoeken waarom je kat niet wil eten of drinken. Het kan zijn dat de kat het nieuwe voer niet lekker vindt, de temperatuur hem onwel maakt, stress ervaart, te weinig drinkt of je kat is ziek. Er zijn een hoop verschillende redenen, maar uitvinden waarom hij niet eet of drinkt, is belangrijk. Zo kun je iets aanpassen waardoor hij zich beter zal gaan voelen. Je kat moet ook blijven drinken.

Maak je niet te snel zorgen. Het kan zijn dat de kat zich even niet lekker voelt. Een stressvolle omgeving, de temperatuur of de aanwezigheid van een onbekend dier of mens kan er voor zorgen dat je kat niet wil eten of drinken. Als je kat binnen 24 uur echt niet wil eten dan moet je de dierenarts bellen. De dierenarts heeft vaak medicijnen die kunnen helpen of weet manieren om je kat weer te laten eten. Als je kat niet eet of drinkt, kan dit fatale gevolgen hebben.

Wist je dat?

Dit is echt bizar! Een kat heeft 35 dagen overleefd zonder eten en drinken in een transportschip. Je hoort het goed… 35 dagen zonder eten en drinken. Het gaat om de kat ‘China’ die is vernoemd naar het land waar ze aan boord ging van een transportschip. De kat was waarschijnlijk in een doos gesprongen met motorspullen en zo aan boord gekomen. Het schip is gaan varen vanaf het Chinese Shanghai en is aangekomen in het Amerikaanse Hendersonville. Hoe de kat het heeft overleefd? Dat is nog steeds een wonder, maar waarschijnlijk heeft de kat het overleefd, doordat katten zulke goede nieren hebben. Katten kunnen op magische wijze kleine hoeveelheden vocht uit de lucht halen door condensatie. Toch blijft het een wonder.

Bestel het beste kattenvoer bij Poezenbazen!

In de tijd dat je dit blog hebt gelezen, heeft je kat wel weer een snoepje verdiend. Zorg goed voor je lieve poezenbeest en geef hem genoeg eten en drinken. Check onze webshop voor de lekkerste snacks en kattenvoer en maak je beestje blij!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering