Hoe lang kan een kat zonder eten en drinken?

Katten houden enorm veel van eten! Je kunt een kat altijd wakker maken voor een lekkere maaltijd of een tussendoortje, maar wat nou als een kat niet eet of drinkt? Hoe lang kan een kat eigenlijk zonder eten en drinken? Wij gaan in dit blog antwoord geven op deze vraag. Geef je kat een snoepje en blijf lekker hangen tot het einde. Daar staat ook nog een leuk weetje voor je klaar!

Hoe lang kan een kat zonder eten?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Niet lang! Een kat heeft eten nodig en veel ook nog. Wist je namelijk dat je kat erg ziek kan worden als deze niet op tijd eten krijgt? Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. 

Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen. Hierdoor gaat de kat nog minder eten en dit kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld epilepsie of blindheid. Poezenbazen raadt je dus aan om je kat regelmatig eten te geven. Zo maak je je kat ook weer blij!

Elk kattenras heeft ander eetgedrag

Hoe lang een kat zonder eten kan verschilt per kattenras. Ook kunnen wilde katten langer zonder eten en drinken dan huiskatten. Wilde katten moeten namelijk zelf jagen en zijn gewend om langer geen eten te hebben. Wist je dat katten zo’n 18 maaltijden per dag eten in het wild. Dit kunnen bijvoorbeeld muisjes zijn. Ook heeft de hoeveelheid water invloed op de eetlust. Als een kat gezond is, en veel water drinkt, zal hij langer zonder eten kunnen. 

Andere factoren die invloed hebben op het eetgedrag zijn:

 • Leeftijd
 • Omgeving
 • Emotionele staat

Voeding en de leeftijd van je kat

Kittens moet je natuurlijk goed verzorgen. Ook moet er op de oudjes gelet worden. Vaak beïnvloedt leeftijd de eetlust. De kittens moeten zich nog ontwikkelen en de oudjes zijn al over de piek van hun gezondheid heen. Ook is het belangrijk dat de kat zich in een goede omgeving bevindt en een goede emotionele staat heeft. Als een kat veel stress ervaart of zich in een slechte omgeving bevindt, dan kan een kat minder gaan eten. Laat je kat dus relaxen.

Hoe lang kan een kat zonder water?

Katten mogen dan niet van een bad houden, maar water is toch erg belangrijk. Een kat moet veel drinken, zorg er dus altijd voor dat het bakje goed gevuld is. Katten kunnen gemiddeld 3- tot 4 dagen zonder water voordat er negatieve effecten ontstaan. Als een kat niet drinkt dan verminderd ook zijn eetlust. Mocht je kat minder eten dan is het super belangrijk dat hij goed blijft drinken. Beide gevallen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van je kat. Als een kat niet drinkt, dan kan dit leiden tot uitdroging en uiteindelijk orgaanfalen. Mocht je kat echt niet willen drinken, probeer dan natvoer. Zo krijgt hij nog iets van vocht binnen. Het ziet er niet lekker uit, maar het is wel goed voor je beestje.

Drink- en voerbakken voor katten

Zorg er ook voor dat de kat een waterbak heeft die hij fijn vindt. Dit geldt ook voor voederbakken. Katten zijn vaak kieskeurig en zullen weigeren te eten of drinken uit bakken die ze niet fijn vinden. Iedere kat heeft andere voorkeuren. Sommige katten drinken niet uit een waterbak die te dicht bij het eten staat. Andere katten drinken liever van stromend water in plaats van stilstaand water. Denk bijvoorbeeld aan een drinkfontein. Veeleisend zijn ze ook zeg, poepoe!

Dikke kat

Die schattige dikke kat van de buurt heeft weer teveel gesnoept hoor! Ja, hij blijft schattig, maar overgewicht is gevaarlijk. Je zou denken dat het dikkertje wel even zonder kan, want hij heeft genoeg op voor twee, maar dit is niet waar. Katten die overgewicht hebben zullen eerder last krijgen van hun lever. Doordat het dikkertje meer vet heeft, is er ook een grotere kans dat het vet wordt opgeslagen in de lever en dit verhoogt het risico op leververvetting.

Kat eet niet? Wat moet je doen

Je kat eet en drinkt niet. Dit is een groot probleem! Wat moet je doen? Stap één is om uit te zoeken waarom je kat niet wil eten of drinken. Het kan zijn dat de kat het nieuwe voer niet lekker vind, de temperatuur hem onwel maakt, stress ervaart, te weinig drinkt of je kat is ziek. Er zijn een hoop verschillende redenen, maar uitvinden waarom hij niet eet of drinkt is belangrijk. Zo kun je iets aanpassen waardoor hij zich beter zal gaan voelen. Je kat moet ook blijven drinken.

Maak je niet te snel zorgen. Het kan zijn dat de kat zich even niet lekker voelt. Een stressvolle omgeving, de temperatuur of de aanwezigheid van een onbekend dier of mens kan er voor zorgen dat je kat niet wil eten of drinken. Als je kat binnen 24 uur echt niet wil eten dan moet je de dierenarts bellen. De dierenarts heeft vaak medicijnen die kunnen helpen of weet manieren om je kat weer te laten eten. Als je kat niet eet of drinkt, kan dit fatale gevolgen hebben.

Wist je dat?

Dit is echt bizar! Een kat heeft 35 dagen overleefd zonder eten en drinken in een transportschip. Je hoort het goed… 35 dagen zonder eten en drinken. Het gaat om de kat ‘China’ die is vernoemd naar het land waar ze aan boord ging van een transportschip. De kat was waarschijnlijk in een doos gesprongen met motorspullen en zo aan boord gekomen. Het schip is gaan varen vanaf het Chinese Shanghai en is aangekomen in het Amerikaanse Hendersonville. Hoe de kat het heeft overleefd? Dat is nog steeds een wonder, maar waarschijnlijk heeft de kat het overleefd, doordat katten zulke goede nieren hebben. Katten kunnen op magische wijze kleine hoeveelheden vocht uit de lucht halen door condensatie. Toch blijft het een wonder.

Bestel het beste kattenvoer bij Poezenbazen!

In de tijd dat je dit blog hebt gelezen, heeft je kat wel weer een snoepje verdiend. Zorg goed voor je lieve poezenbeest en geef hem genoeg eten en drinken. Check onze webshop voor de lekkerste snacks en kattenvoer en maak je beestje blij!

Recente reacties

 • Paul

  Wednesday 22 / 09 / 2021

  OK, bedankt voor de reactie.

  M.a.w., jouw zin "Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat (het vet dus, want "vet" is onzijdig en wordt bijgevolg "dat") gaat vervetten..." moest dus zijn "Dit vet wordt in de lever opgeslagen en die/deze (de lever dus, want "lever" is mannelijk en wordt dus "die") gaat vervetten". Vandaar de verwarring...

  Bedankt voor de verduidelijking!

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Paul, sorry voor de verwarring! Als een kat niet eet worden de vetten uit zijn lichaam afgebroken en opgeslagen in de lever, een zogenaamde leververvetting.

 • Paul

  Wednesday 22 / 09 / 2021

  Wat bedoel je precies met "Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten...". Kan je dit even verduidelijken a.u.b? Vet kan toch niet vervetten?

 • Ellen

  Wednesday 22 / 09 / 2021

  Kees, is je kat ook getest op voedsel allergie? Mijn kat wou ook niet eten en als ze at, braakte ze alles weer uit. Nu krijgt ze Royal Canin hypoallergenic. Dit eet ze al jaren en het gaat goed. Het natvoer van mijn andere kat raakt ze niet aan, ze eet alleen haar eigen brokjes.

 • Kees

  Wednesday 22 / 09 / 2021

  Hallo ik heb een buiten kat ze was altijd niet zo een scheutige eter
  Altijd rustig aan.
  Op een moment vond ik haar in eens veel slapen en naar de dokter gegaan .
  En heb haar bloed laten testen .
  Daar kwam uit dat zij te hoog creatine had..
  Dus op de medicijnen.
  Na een week weer laten testen toen was alles normaal.
  En moesten haar elke dag voeren zodat ze zelf weer ging eten.
  Ze ging weer eten maar stopte ook weer .
  Weer naar de dokter niks gevonden door gaan met voeden.
  Maar zelf eten blijft uit .
  Toen ben ik naar een andere dokter gegaan daar werd zij getest op virus infectie.
  De test was positief .
  Ook haar rode bloedplaatjes waren slecht .
  Medicijnen gehad ze ging weer eten ..
  Haar ogen stonden weer goed .
  En nu is het helemaal mis ze wil niet eten ook niet wat ze lekker vind .
  Ze drinkt wel..
  Weer naar de dokter want ze ging ook overgeven .
  Van de medicijnen dus heeft ze een prik gehad tegen misselijkheid
  Maar eten blijft uit .
  Ik weet het nu echt niet meer .
  Ze is me alles
  Wat kan ik nu nog doen .

Laat ook een reactie achter