Gedraagt je kat zich vreemd? Dat kunnen effecten van de coronacrisis zijn!

Gedraagt je kat zich vreemd? Dat kunnen effecten van de coronacrisis zijn!

Ben je tijdens de coronacrisis hele dagen thuis? Werk je veel vanuit huis of breng je simpelweg meer weekenden thuis door? Dat was vooral in het begin erg wennen. Maar heb je er ook al over nagedacht dat de situatie ook heel erg wennen is voor jouw kat? Zijn gebruikelijke rustige schema is volledig overhoop gegooid. In dit blog leggen we je uit wat je kunt doen om je kat relaxt de coronacrisis door te laten komen. 

Katten tijdens de coronacrisis

De meeste katten zijn gewend aan het schema van hun baasje. Vaak zijn ze overdag een bepaalde periode alleen of zonder kinderen om zich heen. De afgelopen tijd kan het best druk geweest zijn in huis. Zo staat wellicht de tv wat vaker aan en zijn er meer mensen in huis. Dit kan invloed hebben op de structuur van jouw kat.

Ook kan het zo zijn dat je deze periode meer stress en frustratie ervaart of emotioneler bent dan normaal. Grote kans dat je kat dit aanvoelt. Dit heeft ook invloed op zijn gemoedstoestand. Je kat kan zich dan wat vreemd gedragen of net iets anders dan normaal. Onze katten kunnen ons veel steun bieden, maar zelf ook stress en ongemakken ervaren wanneer de situatie anders is dan normaal!

Volg het gedrag van jouw kat

Hoe weet je wanneer jouw kat last heeft van de coronacrisis? Simpelweg door zijn gedrag goed te observeren. Gedraagt hij zich anders dan je gewend bent en kruipt hij vaker weg, of is hij juist aanhankelijker? Grote kans dat hij moet wennen aan de situatie. De situatie is uitzonderlijk, maar probeer vooral een beetje rekening te houden met zijn behoeften. Vaak kun je dit prima aanvoelen en geven ze uit zichzelf al aan wat ze graag willen.

Vreemd kattengedrag, wat kun je er tegen doen?

Heb je het idee dat jouw kat zich tijdens deze coronacrisis anders gedraagt? Wat je dan kunt doen is goed kijken wat hij aangeeft. Handel daar vervolgens naar. Rent 'ie weg? Laat hem dan even. Waarschijnlijk heeft hij rust nodig. Komt hij juist steeds op je toetsenbord liggen? Geef hem dan wat extra aandacht. Meestal kom je er zo al snel achter wat zijn behoefte is op dat moment.

Maak de omgeving zo comfortabel mogelijk

Heeft jouw kat voldoende plekken om zich terug te trekken? Het is belangrijk om te zorgen dat jouw kat zich zo comfortabel mogelijk voelt. Dit kun je doen door een mooie kattenmand te verzorgen. Of jouw kat nu de voorkeur geeft aan een krabhuis of een mandje waar hij heerlijk in weg kan kruipen. Wij hebben altijd een passende kattenmand in ons assortiment!

Zorg voor afleiding met kattenspeeltjes

In tijden van quarantaine is er alle tijd om meer aandacht te besteden aan jouw kat! Zorg daarom voor voldoende afleiding. Spelen is een goede manier om voor afleiding te zorgen. Heb je voldoende kattenspeeltjes in huis? Bij Poezenbazen hebben we een uitgebreid assortiment speelgoed voor katten. Van hengels en knuffels tot speelgoed waar bij jouw kat flink wordt uitgedaagd, bijvoorbeeld met dit Trixie cat fun bord.

Laat ons je helpen met producten tegen stress

Is je kat ontzettend gestresst de laatste tijd? Dan kunnen wij je helpen aan (natuurlijke) producten tegen stress. Bijvoorbeeld met druppels van Beaphar No Stress. Deze druppels verminderen stress bij katten aanzienlijk. Ze bevatten valeriaanextract. Dit is een natuurlijk middel met een kalmerende werking.

Je kunt ook kiezen voor een product dat in je in het stopcontact stopt, namelijk de Feliway verdamper. Deze verdamper bevat het 'kopjesferomoon’, een specifiek feromoon voor je kat. Dit geeft een rustgevend gevoel bij katten.

Vreemd kattengedrag tijdens de coronacrisis

Het is helemaal niet gek dat jouw kat zich in deze gekke tijden misschien wat anders gedraagt. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een veilige en stressvrije omgeving. Heb je tips voor het verminderen van vreemd gedrag bij katten tijdens de coronacrisis? Laat het ons weten op Facebook, Instagram of in de comments hieronder! 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering