De gelaarsde kat: waar komt het vandaan?

De gelaarsde kat: waar komt het vandaan?

De gelaarsde kat is een bekende naam in Nederland, of je hem nou kent door het sprookje of de films van Shrek. Iedereen heeft wel eens gehoord van dit gelaarsde beestje. In dit blog gaan wij jou alles vertellen over de gelaarsde kat en waar het vandaan komt. Lees meow verder over dit sluwe beestje en kom erachter hoe de gelaarsde kat aan zijn naam kwam.

De geschiedenis van de gelaarsde kat

Het sprookje van de gelaarsde kat is erg bekend, maar waar komt het vandaan? Het sprookje komt oorspronkelijk uit de eerste helft van de zestiende eeuw, maar de bekendste versie is geschreven door Charles Perrault in 1697. Ja, het verhaal komt uit een ver verleden. Toen hadden ze nog niet zulke gave Poezenbazen! Wel is de gelaarsde kat een bekende kattennaam. Genoeg gemauw, we gaan door! 

Het verhaal van de gelaarsde kat

Het sprookje gaat over een, je raadt het al, gelaarsde kat die maar al te sluwe streken uithaalt om zijn baasje te prijzen. Hoe hij aan zijn laarsjes kwam? Een molenaar liet aan zijn drie zoons zijn ezel, zijn molen en zijn kat na. Nadat de jongste zoon de kat had ontvangen was hij ontroostbaar met het karige nalatenschap. De kat vroeg aan zijn meester om laarzen en een zak en wilde aan zijn meester bewijzen dat hij juist veel waard was.

De gelaarsde kat ging op pad om konijnen te vangen. Dat is nou precies waar hij goed in was. Dit waren geen kattenspeeltjes, maar echte konijnen. Nadat hij een konijn had gevangen, ging hij naar de koning en zei: “Sire, hier is een wild konijn dat ik u, in opdracht van de Markies van Carabas (Dat was de naam die hij zijn meester had geven) kom aanbieden.” De koning was natuurlijk erg dankbaar, maar hier stopte de slimme kat niet. Hij bleef patrijzen en ander klein wild brengen aan de koning namens Markies van Carabas. Zo werd de koning fan van Markies van Carabas en de kat.

De sluwe kat kwam erachter dat de koning en zijn prachtige dochter een rijtoer zouden maken langs de boorden van de rivier. De kat zorgde ervoor dat Markies van Carabas in de rivier ging liggen en toen de koning langsreed, riep de kat: "Help! Help! De Markies van Carabas verdrinkt!" De koning herkende de kat die hem cadeautjes had gebracht en trok Markies van Carabas uit het water. Vervolgens kreeg Markies koninklijke kleren en reed hij mee in de koets.

De gelaarsde kat liep voor de koets uit en bedreigde vervolgens alle eigenaren van stukken land, zodat zij allemaal tegen de koning zouden zeggen dat het land van Markies van Carabas was. De gelaarsde kat zei: "Brave lieden, jullie moeten tegen de koning zeggen dat het veld, waar je aan het maaien bent, van de Markies van Carabas is, want anders zullen jullie allemaal in stukjes worden gehakt." Uiteraard deed iedereen wat de kat zei en zo geloofde de koning dat Markies allemaal stukken land bezat. 

Vervolgens vermoordde hij op slimme wijze een reus die in dieren kon veranderen. De kat kon de reus opeten door hem sluw in een muis te laten veranderen. Vervolgens was het kasteel van de reus ook van Markies van Carabas. Doordat de koning zo onder de indruk was van Markies van Carabas, mocht hij trouwen met zijn dochter. Markies van Carabas werd de schoonzoon van de koning. De gelaarsde kat? Hij jaagde voortaan alleen nog op muizen voor zijn plezier.

De gelaarsde kat musical

Het sprookje over de gelaarsde kat was zo bekend en zo’n groot succes dat er in 2016 ook musicals van waren. Deze ging in première op 2 oktober 2016 in het Efteling Theater en werd daar regelmatig gespeeld tot en met 5 maart 2017. Vervolgens volgde er een tournee door Nederland tot half april 2018.

De musical die in het Efteling Theater werd gehouden is nog terug te vinden op Youtube. De video duurt anderhalf uur, maar onze catfluencers vonden hem erg leuk! Pas wel op, want onze catfluencers gingen al op zoek naar laarzen. Straks komen ze jou allemaal muisjes brengen! Ewww.

De gelaarsde kat: Shrek en de film

De gelaarsde kat is ook in actie te zien in diverse films en series. Dit sluwe beestje behoudt zijn karakter in films zoals Shrek 2, Shrek the Third en Shrek Forever After. De gelaarsde kat heeft zijn populariteit vooral door deze films gekregen. Het is echt een aanrader om te kijken, want het is hi-la-risch! 

De originele film over de gelaarsde kat komt uit 2011 in Amerika. De film heet Puss in Boots(de gelaarsde kat). Deze is mede gebaseerd op de filmreeks van Shrek. Ook is er een film gemaakt over de gelaarsde kat in het Nederlands. Deze is terug te vinden op Pathé thuis of Netflix. Genoeg kijkplezier dus! Mocht je meer houden van een serie dan staat er op Netflix ‘De avonturen van De Gelaarsde Kat’. Jij en je kat zullen nooit uitgekeken zijn.

Stuur jouw gelaarsde kat naar onze socials!

Na dit gave blog weet jij alles wat je moet weten over de gelaarsde kat en met geluk heb je nog wat films te kijken ook! Wij van Poezenbazen houden van het zien van jullie katten en zien dan ook graag jullie gelaarsde katten. Stuur een foto van jouw gelaarsde kat naar onze socials en wie weet posten wij hem op ons kanaal. Check ook zeker onze andere miauwtastic blogs!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering