Blauwe Rus: een gezellige en speelse kat

Blauwe Rus: een gezellige en speelse kat

Blauwe Russen zijn lieve, redelijk lui katten. In het begin zijn ze zeker wel speels en actief, maar in de loop van de jaren wordt een Blauwe Rus een stuk kalmer. Je herkent deze prachtige kattensoort aan de grijsblauwe effen kleur van de vacht en de vriendelijke uitstraling van de kat. Ontdek alles over de Blauwe Russen en kom erachter of dit kattenras past bij jouw woonsituatie.

 1. Karakter
 2. Levensverwachting
 3. Uiterlijk
 4. Allergie
 5. Verzorging
 6. Ziektes
 7. Geschiedenis

Het karakter van de Blauwe Rus

De Blauwe Russen zijn vriendelijke katten die houden van een uitdaging. Je kunt katten van dit ras zeker als binnenkat houden, maar je zult een Blauwe Rus wel voldoende aandacht geven. Deze katten zijn enorm gericht op mensen en houden van spelletjes met je spelen. Je kunt de Blauwe Rus ook trucjes aanleren en voedseldoolhoven laten oplossen. Het is ook belangrijk dat je deze kat niet veel alleen laat. Een kattenbroertje of -zusje is enorm gewenst en zorgt ervoor dat jouw Blauwe Rus(sen) enorm gelukkig zijn.

Levensverwachting van een Blauwe Rus

Blauwe Russen kunnen 10 tot 15 jaar worden. Katten worden tegenwoordig steeds ouder. Hoe komt het dat we langer leven? Het voer voor de katten is beter waardoor ze betere voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarbij helpen inentingen ook enorm, want zo voorkom je veel ziektes en aandoeningen. Verzorging van een kat is tevens ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat de woning altijd schoon is en verschoon de kattenbak iedere dag. Zo zorg je voor een gezond leven van jouw kat.

Het uiterlijk van Blauwe Russen

Blauwe Russen zijn prachtige katten. De katten zijn elegant en mooi gespierd, maar ogen ook enorm schattig. Ze hebben namelijk een smalle en kleine bouw. De vacht is zacht en grijsblauw. Verder zijn de poten lang en mooi vormgegeven, want de pootjes van een Blauwe Rus zijn ovaal.

Blauwe Rus en allergieën

De Blauwe Rus verliest bijna geen haar door de unieke dubbele vacht. Bovendien produceert dit kattenras heel weinig glycoproteïne Fel d 1. Ben je allergisch voor kattenhaar? Dan zijn Blauwe Russen een goede optie voor jou.

Verzorging

De bijzondere vacht heeft weinig verzorging nodig. Wel is het handig om je Blauwe Rus met regelmaat te borstelen met een fijne massageborstel. Net als iedere andere kat moeten Blauwe Russen wel in ieder geval een keer per jaar naar de dierenarts voor controle. Zorg daarnaast voor voldoende speeltjes en ruimte, zodat je kat(ten) genoeg kan rondrennen, klimmen en verstoppen.

De geschiedenis van de Blauwe Rus

Niet iedere Blauwe Rus is hetzelfde. We kennen tegenwoordig namelijk drie grote fok-takken in Europa. 

 • De Siberische/Scandinavische tak: deze Blauwe Russen zijn wat kleiner, eleganter en de oren staan wijder uit elkaar. Deze katten zijn donkerder en erg verlegen. Daarom wordt deze niet vaak gefokt.
 • De Amerikaanse tak: dit is de meest elegante Blauwe Rus die je gaat tegenkomen. Blauwe Russen van de Amerikaanse tak zijn middelgroot met een lichte kleur en de oren staan nog wijder uit elkaar. Deze Blauwe Rus is ontzettend sociaal. Ook tegen vreemden!
 • De Engelse tak: deze tak is krachtiger. De oren staan heel dicht op elkaar en het karakter is een mix tussen de Siberische/Scandinavische en Amerikaanse Blauwe Russen.

Oorspronkelijk komen Blauwe Russen natuurlijk uit Rusland. Er wordt gezegd dat de katten in de Russische havenstad Archangelsk zijn ontstaan en vanaf daar door Britse zeelieden zijn meegenomen naar Engeland.

Ontdek of de Blauwe Rus iets voor jou is

Ben je op zoek naar een prachtige, speelse en vriendelijke kat? Dan is de Blauwe Rus perfect als kat voor jou. Doe de test ‘Ben jij een kattenmens?’ en kom erachter of een kat past bij jouw leefstijl. Verwelkom jij binnenkort een pluizenbol in je huis? Scoor dan al je benodigdheden voor je kat in onze webshop.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering