Praten met je kat via de app MeowTalk!

Praten met je kat via de app MeowTalk!

Katten communiceren op hun eigen manier met andere katten, maar ook met hun Poezenbazen. Purren, spinnen, miauwen: allemaal manieren om iets te willen zeggen. Soms begint jouw kat uit het niets te miauwen, maar heb je geen idee wat hij wilt zeggen. Wat zou het dan fijn zijn dat iemand dat gemiauw voor je kan vertalen. Guess what: dat moment is hier! De app MeowTalk is namelijk de Google Translate voor katteneigenaren. En wij hebben de app voor je uitgetest. Lees hier alles over praten met je kat via de app MeowTalk.

Praten met je kat

Allereerst: praten met je kat in dezelfde taal is vrijwel onmogelijk. Je kunt uiteraard wél tegen je kat praten, maar of ze daar naar luisteren is eigenlijk een retorische vraag. De app MeowTalk zal hier geen verandering in brengen. Maar deze app kan er wel voor zorgen dat je jouw kat beter leert begrijpen. Hij herkent namelijk verschillende soorten miauwen en weet in veel gevallen wat deze kunnen betekenen. Zo kun je niet direct praten met je kat, maar kun je hem toch verstaan.

Miauwen vertalen met de MeowTalk app

De app MeowTalk is een initiatief van een oud-ontwikkelaar van de Alexa-app. Iemand die dus veel ervaring heeft met spraakbesturing en spraakherkenning. Via de app MeowTalk kun je het geluid van jouw kat opnemen. Middels een grote database aan kattengeluiden probeert de app daar een betekenis aan te koppelen. Omdat iedere kat net iets anders miauwt en er geen gemeenschappelijke taal is, is de app nog lang niet even precies. Het is daarom belangrijk om zo veel mogelijk opnames toe te voegen, zodat de app de verschillende geluiden nog beter kan onderscheiden en vertalen. Hoe meer Poezenbazen de app downloaden en geluiden opnemen, des te sneller kan de app zich ontwikkelen. En om de app een handje te helpen, kun je op iedere miauw feedback geven. Eigenlijk help je dus andere katteneigenaren ook indirect om hun eigen kat beter te begrijpen. 

Op dit moment zit de app nog in het beginstadium. Maar de app kan al een paar zinnetjes herkennen. Zo kun je al achterhalen als je kat wilt zeggen: ‘Ik ben aan het jagen’, ‘geef me eten’ of ‘Ik ben verliefd’. Het uiteindelijke doel is om de app zo ver te ontwikkelen, dat je met een speciale slimme halsband elke miauw kunt herkennen. Wel zo makkelijk, want dan hoef je niet continu met je telefoon achter je kat aan te rennen. 

Testje: de MeowTalk app in de praktijk

Allemaal leuk en aardig, maar wij zijn vooral benieuwd naar hoe de app precies werkt, wat je er nu al mee kunt en vooral: kloppen de vertalingen? Wij hebben de app MeowTalk getest!

De app vraagt je allereerst om een profiel aan te maken. Dit is niet verplicht, maar het is wel handig. Het is vooral handig om wel voor je kat een profiel aan te maken. En heb je meerdere katten? Maak dan ook meerdere profielen aan. Zoals gezegd, maakt iedere kat namelijk net iets andere geluiden. Door verschillende profielen kan de app deze ‘accenten’ beter onderscheiden. 

Terug naar de test. Op de homepagina kun je middels een grote button direct het gemiauw opnemen. Het werkt een beetje zoals de app Shazam, waarbij je met 1 klik de titel en artiest van een liedje kunt achterhalen. Onze proefpersoon is Frenkie, een Europees Korthaar van net 6 maanden. Je zal begrijpen dat daar nogal wat gemiauw uit komt. Een prima ‘proefkat’ voor deze app dus. 

Frenkie stond voor het raam te ijsberen. Er zat een poes buiten. Wilde hij iets zeggen tegen die poes of heeft hij het juist tegen de poezenbaas? Volgens de app wilde Frenkie gewoon ‘hallo’ zeggen. Dat is natuurlijk een hele logische verklaring voor gemiauw wanneer een kat een soortgenoot ziet. De tweede keer zei de vertaling zelfs: ‘Mama’, wat natuurlijk ook heel goed zou kunnen. Sinds Frenkie weg is bij zijn mama ziet hij vooralsnog weinig andere katten. Het zou dus kunnen dat de poes buiten iets wegheeft van zijn moeder. Wat ons betreft zouden deze vertalingen dus best wel eens kunnen kloppen.

Bij een andere test lag Frenkie lekker op schoot. Maar dan komt een veelvoorkomend probleem: je moet naar het toilet. Zodra je opstaat, wordt de kat wakker en begint het gemiauw. Dit keer wilde hij ons volgens de MeowTalk app zeggen: ‘Ik ben verliefd’. Of dit nu klopt of niet, wij geloven dit natuurlijk direct! Het zou kunnen dat hij wilde zeggen: ‘ik lig net zo lekker verliefd, wat ga je doen?’ Al lijkt het ons logischer als de app het had vertaald naar: Hé Kl**tz*ak, kom terug! Ik heb het koud!’

Probeer de app MeowTalk zelf!

De app is dus niet helemaal waterdicht, maar er zit zeker potentie in. Daarnaast is het gewoon heel leuk om het een keer zelf uit te proberen. Je download ‘m gratis via Google Play of iTunes. Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!