Dit is de Europees korthaar!

Vaak wordt de Europees korthaar vergeleken met de huis-tuin-en-keuken-kat. Er zijn veel overeenkomsten in karakter en uiterlijk. De Europees korthaar past zich dan ook gemakkelijk aan. Ben je benieuwd naar de Europees korthaar, zijn uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen? Lees dan snel!

Afkomst Europees korthaar

Zoals de naam van dit kattenras al doet vermoeden, is de Europees korthaar afkomstig uit Europa. Het ras komt oorspronkelijk uit Zweden. Het is een officieel erkend ras, maar lijkt ontzettend op de van nature voorkomende katten die altijd al in de Europese dorpen en steden leefden. Die wij natuurlijk kennen als de huis-tuin-en-keuken-kat. De vergissing tussen rassen is dan ook makkelijk gemaakt!

Uiterlijk van de Europees korthaar

De Europees Korthaar is een middelgrote tot grote kat met bovengemiddelde spiermassa. Hij heeft sterke poten die gemiddeld van lengte zijn. De staart is vrij dik. Ook heeft de Europees korthaar een grote kop die iets minder rond is dan die van bijvoorbeeld de Brits korthaar. 

Ogen van de Europees korthaar kunnen elke kleur hebben en de oren zijn vrij breed en staan mooi recht omhoog. Hij heeft een korte maar dichte vacht en deze moet glanzen en plat liggen. 

De Europees korthaar komt voor in een tal van kleuren:

 • Zwart
 • Rood
 • Blauw
 • Creme
 • Tabby
 • Met witte markeringen
 • Wit is ook toegestaan

In principe zijn ook alle kleuren toegestaan, met uitzondering van chocolate, lilac en colourpoint.

Het karakter van de Europees korthaar

Als er een kat is met een makkelijk karakter, dan is het de Europees korthaar wel. Hij is makkelijk in de omgang en past zich gemakkelijk aan situaties aan. Het is een actieve, speelse, maar ook aanhankelijke kat. Hij heeft een zachtaardig karakter en is zachter en rustiger dan de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-kat.

Ook is het een ontzettende goede jager. Dat maakt dat de Europees korthaar een kat is die graag buiten komt. Toch liever een Europees korthaar die alleen maar binnen is? Zorg er dan voor dat hij voldoende uitdaging krijgt met verschillende speeltjes, krabpalen en met speeltijd met de Poezenbaas natuurlijk!

Verzorging van de Europees korthaar

De verzorging van de Europees korthaar is vrij eenvoudig. Behalve tijdens de rui is wekelijks borstelen ruim voldoende. In de rui is 2 à 3 dagen per week aan te raden. 

Levensverwachting van de Europees korthaar

Over het algemeen worden raskatten een stuk minder oud dan de huis-tuin-en-keuken-kat. Een Europees korthaar wordt dan ook gemiddeld 16 jaar oud.

Een Europees korthaar kitten kopen

Denk je dat een Europees korthaar een goede match met jou en jouw gezin zal zijn? Verkijk je niet op wat er bij de aanschaf en opvoeding van een kitten komt kijken. Kans op kapotte meubels, een kattenbak die regelmatig verschoond moet worden… Denk goed na voor je overgaat tot de aanschaf van een Europees korthaar, of iedere andere kat.

Wat vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je interesse hebt in een Europees korthaar kitten:

 1. Ga je voor een kater of een poes?
 2. Ga je voor een of twee katten? Dit is afhankelijk van hoe vaak je van huis bent.
 3. Wil je een specifieke kleur? Ga dan op zoek naar de juiste fokker.
 4. Hoe schaf je een Europees korthaar aan? Kies je voor een fokker, het asiel of een andere manier?

Een Europees korthaar aanschaffen

Je kunt een Europees korthaar aanschaffen via een erkende fokker. Controleer goed de stamboom en zoek naar zoveel mogelijk informatie over de betreffende fokker. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een Europees korthaar herplaatser uit een asiel.

Ga je op zoek via Marktplaats? Dat kan, maar kijk dan goed uit dat je niet terecht komt bij een zogenoemde broodfokker. Hier heeft geld verdienen op nestjes de prioriteit boven gezondheid. Dit kan schadelijk zijn voor zowel de kitten als mamapoes. 

Populaire Europees korthaar namen

Ben je op zoek naar een leuke naam voor jouw Europees korthaar? Onder dit ras zijn Tijger(tje), Sammy, Max en Tarzan populaire namen. Zit er niets voor je tussen? Wij hebben een overzicht gemaakt van de leukste kattennamen

De Europees korthaar 

Heb je een Europees korthaar (kitten) gekocht? Gefeliciteerd! Heb je ook al gedacht aan de spullen die je nodig hebt? Daarvoor ben je bij Poezenbazen natuurlijk aan het juiste adres. Zo moet je natuurlijk een mooie kattenmand, krabpaal en voerbak hebben. Ook mag je de leukste kattenspeeltjes niet vergeten! Heel veel geluk en plezier met jouw Europees korthaar!

Twijfel je toch nog over het ras? Kijk dan ook eens naar de kattenrassen: de Brits Korthaar of de Maine Coon.

Recente reacties

 • Europees korthaar

  Friday 16 / 10 / 2020

  Heel erg bedankt!!

 • ShellMaster90

  Friday 16 / 10 / 2020

  leuk!!!!!!!!

Laat ook een reactie achter